perjantai 23. huhtikuuta 2010

Ja TOTUUS vakuutuksesta oli

Kiukuttaa, suututtaa ja harmittaa. Inhottaa, ällöttää ja oksettaa.
Eniten kyllä kiroilututtaa. Juu arvasit, vakuutusyhtiö TAAS.
TAI oikeammin sanotaan, että LOPULTAKIN.
Tulipalosta on aikaa puoli vuotta. Ensimmäiset poistetut irtaimistolistat saimme noin kuukauden päästä tapahtuneesta. Palosaneeraus listasi ja kuvasi poistettavat tavarat, mitä ei heidän kokemuksensa perusteella pysty puhdistamaan, meidän tehtävänä oli listata listoihin tuotteen arvo, hankintahinta. Teimme työtä käskettyä, toimitimme listat Fennialle hintoineen ja odotimme seuraavia ja taas lähetimme eteenpäin. Jossain vaiheessa mies soitteli Fennialle, että mitä listoista tuumaavat, kertoivat käsittelevänsä niitä kun kaikki listat on saatu. Listoja oli paljon, paksu nippu A4 papereita, joissa molemmilla puolilla noin 30 tavaraa tai huonekalua. Meidän koko koti on käyty läpi, jokaista nippeliä ja nappelia myöten. Listat toimitettiin neljän kuukauden aikana, heti kun itse niitä saimme, jolloin Fennia tuumasi, että niistä puuttui hankintapaikat ja tarkat ajat, jonka jälkeen koko paksu nivaska palautui meille bumerangina. Listat oli täynnä samanlaisia tavaroita, mitta ja väri, aikakauslehdistä pelkkä nimi... Mieti siinä sitten mistä tuotteesta on kysymys ja mistä ja milloin ja mihin hintaan hankittu, huoh! Osa meni lonkalta, kuka voi muistaa? 240 neliötä tawaraa, lahjaksi saatua ja ostettua?

Muutto lähestyy, viikon päästä päästään vihdoin omaan kotiin, lopultakin. Fennialta kyseltiin irtaimisto korvausten perään, meillähän oli täysarvo-vakuutus siis: TÄYS -ARVAUS-VAKUUTUS!
Pakko heittää tähän väliin tää klassinen, kun kerromme ihmisille kokemuksiamme vakuutusyhtiö Fennian toiminnasta, lähes jokaisella on kertoa se oma tai kaverin korvauskokemus, jossa vakuutus korvasi reilusti ja nopeasti sen rikkipoikkiräks menneen telkkarin (tms.) Meilläkin on juu sellainenkin kokemus!

Kyllä vakuutusyhtiöt korvaavat sen pikkuvahingon mukisematta, totta hemmetissä, asiakkaat pysyvät tyytyväisinä ja ennenkaikkea maksavat kiltisti vakuutuksensa..
Meillä jopa korjattiin keskiluokan vahinko mukisematta muutama vuosi sitten, kun synttärijuhlissa ostamamme talon astianpesukone levisi kesken juhlien ja vettä valui läpi keittiön ja kellariin asti. Lattia korvattiin ja kosteus puhallettiin kuivaksi muutaman viikon ajan ja me olimme tyytyväisiä, vakuutus korvasi niinkuin pitikin.
Niin se vaan on, kaikki toimii kun kyseessä on pieni tai ehkä keskisuuri vahinko. ISOISSA JA MEGAISOISSA vahingoissa sitten etsitään syitä ja pikkupränttejä ihan joka asiasta, pyritään siihen että vakuutuksenottaja jää vastuuseen, ettei vakuutusehdot täyty tai niitä on laiminlyöty. Ikävä kyllä lähes aina ja jokaisessa tapauksessa.

Asia ei vaan ole mustavalkoinen. Sitte kun kohtaa katastroofi, niin vakuutus alkaa luistaa vastuusta. Kaiken takana on valta ja suuruus, ei ole väliä kuinka kauan vakuutuksenottajalta rahoja pimitetään ja maksetaanko koskaan, ei se ole suurelta vakuutusyhtiöltä pois vaan siltä-tältä pieneltä ihmiseltä :-( Millään inhimillisillä seikoilla ei ole väliä. Pieni ihminen ei osaa, ei pysty eikä usein enää jaksakaan taistella. Vastassa on suuruus rahoineen, juristeineen ja lääkäreineen. Ihmisillä tuntuu olevan vallalla käsitys, että heidän tai ystävien vahinko on korvattu hyvin ja ystävällisesti vielä nopeastikin.. Samassa hengenvedossa voisi luulla, että olemme itse syyllisiä saamaamme kohteluun. Emme me ole. Se vaan on käytäntö asiat hoituvat, kun kyse on pienestä korvauksesta, kun taas isosta korvauksesta, niin johan muuttuu ääni kellossa. Kaikissa soinnuissa.

Taistelu vakuutusyhtiötä ja oikeuttasi vastaan on lienee mahdotonta tai ainakin vuosia kestävää. Olemme yrittäneet monia keinoja, tehdä asiasta julkinen ja kertoa kokemastamme julkisuudessa, muutamissa lehdissä ja televisiossa, mutta ei mediakaan pystynyt meitä auttamaan, ei halua/voi kertoa yhtiöiden nimiä tai meidän kannalta kokemiamme asioita. Ihmiset saattoivat saada jopa vääristyneen kuvan tapahtuneesta. Onko se joku journalistisopimus vaiko ihan kertakaikkiaan pelko mainos- yms. tulojen menetyksestä, mene ja tiedä.
Mutta yksin olet ja yksin pysyt.
Toivottavasti meidän kokemuksemme on antanut SINULLE aihetta ajattelemiseen. Ei tästä aiheesta juurikaan puhuta, ei siitä kuule, mutta ei se sitä tarkoita ettei ongelmaa olisi..
Kun ei ole väylää missä kertoa. Siksi minä kirjoitan ja kerron, koska lukijoita on paljon (JES, JES, JES!!!) Laittakaa sana kiertämään!
Älkää uskoko tai luottako sokeasti vakuutukseenne, vaan laskekaa omaisuutenne ikä ja päivänarvo ja osallistukaa vaikka kanssamme lakkoon, minä en maksaisi enää irtaimistovakuutusta, jos irtaimisto on muutamaa vuotta vanhempaa.

Olin tilannut Dhermosililtä vasta uusia tuotteita noin 70€ arvosta, vakuutusyhtiön päivänarvo oli tuotteille 17 euroa. Ostamani Canon digikamera oli tarkastettu Fennian toimesta ostetuksi vuotta myöhemmäksi ja satasen halvemmalla, vakuutusyhtiön taikanäköä, miten he voivat tietää milloin kamerani ostin ja mistä.. Epäkohtia löytyi mm. sisustuslehdissäni, joita on tullut hankittua PALJON, kun olin ostovuodeksi ilmoittanut 2007-2009 niin osa olikin vanhempaa.. Ja ehkä kaikkein parhain oli sisustuskirja, jonka olin netissä tarkistanut hinnaksi noin 39€ siinä olikin hintalappu ollut noin 42€ mutta alessa 19,90. Mahtoi vakuutusvirkailija tuntea tyytyväisyyttä kaivelessaan meidän tulipalolta haisseita tavaroita lukuisista laatikoista ja huomatessaan MERKITTÄVÄN EPÄKOHDAN!
Huonekaluista, en tiedä mistä kaluista aina oli kyse, kun meille annettiin vain mitat ja ehkä väri.. Kuinka virkailija on osannut yhdistää mitat johonkin kuvaan, kun ei aina osattu mekään yhdistää??
Entäs sitten lukuisat puhdistusaineemme.. Kymmenisen pulloa, hankintahinnat lähes sata euroa, päivän arvo muutama euro.

Meidän täys arvo vakuutuksemme korvaa näillä tämän päivän päätöksillään vajaan puolet koko meidän menetetystä irtaimistosta. Miinus 20% koska olemme rikkoneet paloturvammääräystä, tai siis mies rikkoi unohtaessaan lapsen kaatuessa sisällä, kylmän tuhkan terassille. Pari päivää vanhan, jonka ei pitänyt syttyä, niinkuin Fennia lukuisissa kokeissaan totesi, ettei voi syttyä. Ei mekään maalikkoina voitu arvata, että ihmisterveyden ohi menee mahdottomuus. Kylmä tuhka ei voi syttyä sanoo Fennia. Eikä voinut meidänkään mielestä. Mutta syttyi kuitenkin.
JA nyt vähennetään irtaimistokorvauksesta -10% LISÄÄ, koska olemme kertoneen vilpillistä tietoa, muutamien tavaroiden osto vuosista tai paikoista. Ja ettei meillä voi olla niin UUTTA TAVARAA niin paljolla rahalla... Ai ei vai??? Eikö lahjaksi saatuja asioita tai rahoja lasketa?

No näillä mennään, vajaa kolmannes omaisuutemme todellisesta arvosta, koko puolen vuoden prosessista saimme, rahat on tilillä. Se siitä TÄYSARVO-VAKUUTUKSESTA...
Mitä sillä saamme? No muutaman mööpelin, terassikalusteet, lapsille pyörät..

Onneksi ja luojalle kiitos, me olemme läksymme oppineet, elämme hetkessä ja sisustamme kotimme Ikeassa. Oikeesti olisin valinnut Ikean, vaikka oikeus olisikin tapahtunut, haluan sisustaa Ikealla. Turhasta tavarasta haluan eroon.
Carpe diem.

Nyt on loppulaulun aika, peli on pelattu ja me olemme peliin väsyneet ja taas kerran hävinneet. Meidän puolella ei ole hallitus, eikä ollut mediakaan, olemme omillamme ja tuntuu, että jos vaan pääsemme lopulta eroon FENNIASTA ja IKUISESTI, se melkein (vaikkei ihan) riittää meille. Me emme jaksa koko laitosta ja luottamus on KAIKKIIN vakuutusyhtiöihin täysin mennyt, ikuisesti.

Aloitamme elämämme alusta reilu kolmikymppisinä, melkein nollasta, kun ei ole sitä eikä ole tätäkään. Tässä taistelussa on mennyt meiltä paljon joka suhteessa ja mies painaa pidempää päivää kun jaksaisi.
Kerroimme teille mikä on vakuutusyhtiöiden totuus ja elämme elämäämme eteenpäin. Hiiteen FENNIAT ja muut!!!

Ja olemme vieläkin onnellisia, kaikesta huolimatta ja ehkä juuri siksi!
Me mennään ensviikolla takaisin kotiin <3
Pitäkää itsestänne huolta ja kyseenalaistakaa vakuutuksenne, älkää purko sitä nielemättä.
Ihanaa ja rakkaudellista viikonloppua <3


Eteishalli viime viikolla, tapetoinnin alkaaessa... Olkaahan kuulolla seuraa jatkoa :-)

7 kommenttia:

 1. Siis ihanko totta, että teidän olis pitänyt tarkalleen tietää mitä milloinkin on ostettu ja mihin hintaan! Voi kauhea, en mie kyllä muista yhtään millon meille on mitäkin ostettu! No nyt pari vuotta blogia pitäneenä sieltä kyllä löytyy ostoajat ja joskus hintakin....mutta toivottavasti säästyisi tuolta minkä olette valitettavasti joutuneet läpikäymään:(

  Tapetti on ihana ja ihana, että olette kaikesta huolimatta jaksaneet<3

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Olen mielenkiinnolla seurannut blogiasi, luin juttunne myös jostain lehdestä, en kylläkään muista mistä. Olen miehelleni puhunut, ja muillekin tuttavilleni tilanteestanne. Ja minun mielestäni on aivan käsittämätöntä tuo vakuutusyhtiön toiminta! Itse en yllättynyt lainkaan että kyseessä on Fennia, meillä oli siellä muutama vuosi sitten vakuutukset, koiramme silmään tuli ongelmia, haimme vakuutuksesta korvauksia niin he löysivät jostain aivan käsittämättömästä paikasta tiedon että se olisi koiran rodulle ominaista. Kysyin kasvattajan mielipidettä ja eläinlääkärin ja heidän mielestään ei ole, ei auttanut joten ovet paukkuen vaihdoimme yhtiötä. Viimeisen kerran kun kävimme asiasta tappelemassa, sanoimme " mistä me voidaan tietää jos meidän talo syttyy palaan ja se on syttyny punasesta kynttilästä, ni te ette korvaakaan kun sen olis pitäny syttyä sinisestä kynttilästä niin korvaisitte" tuo oli osittain huumorilla heitetty, mutta kuvaa sitä mitä mieltä me olemme kyseisestä vakuutusyhtiöstä. Juuri siitä kuinka ne aina "löytää" jonkun ihmeellisen pykälän, säännön, miksi ei jotain tarvitse korvata tms. Siitä asti olen kaikille sanonut että en IKINÄ suosittele Fenniaa kellekään!

  Olen todella pahoillani että kaiken kokemanne keskellä joudutte vielä taistelemaan jonkun helkutin vakuutusyhtiön takia. Siitä viisastuneena aion mennä ensi viikolla omaan vakuutusyhtiöön ja kysyä heidän korvausmenetelmistään.

  Toivon todella paljon voimia sinulle ja perheellesi ja odotan innolla miltä teidän uudistunut koti näyttää :)

  VastaaPoista
 3. Hittolainen miten kurjaa, näin meitä ihmisiä vedätetään. :( Mutta tosi hienoa että pääsette kotiin <3

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Olen sivusta seurannut teidän valtavaa taistelua tässä jutussa ja ihan itku sil,missä luin juttusi, koska se tuo mieleeni oman juuri samanmoisen kokemuksen tuhkasta ja terassista sekä tapaturmaisen loukkaantumiseni, joita vakuutusoikeutta myöten asti taistelin..Mitään en saanut muutakuin ahdistuksen, iän ikuisen pelon ja suuren pettymyksen.
  Kuvitella vain voin miten paljon te olette kokeneet.
  Kaikesta huolimatta toivon sydämestäni koko perheelle voimia ja jaksamista.Teillä on toisenne ja se jos jokin on tärkeä asia.Te perheenä teette kodin, johon nyt saatte palata:)

  VastaaPoista
 5. Soile: juu tietää olisi pitänyt joka ikisen kirjankin hankintahinta ja vuosi ja kun olin laittanut sinnepäin, niin toimimme vilpillisesti. Pari vuotta vanhemmalla irtaimistolla taas, ei ole lainkaan arvoa käytännössä..

  Vuoristoradassa ollaan menty koko talvi; ylös ja alas ylös ja alas, mutta pysyttiin kyydissä ja se on tärkeintä!
  Anonyymi: Juuri nuo käsittämättömät paikat, kuten pari rekka-auto lastillista meidän irtaimistoa, purettu vakuutusyhtiön toimesta ja tarkastettu kirjojen ja lehtien ostovuodet.. Niissä oli epäkohtia koska niitä on ihan sika paljon ja netistä haettu hintoja. Tai jotkut mööpelit, kun en aina itsekkään tiennyt mistä laatikostosta oli kyse, niin kuinka Fennia on käynyt liikkeissä näyttämässä valokuvia tavaroista ja saaneet kuulla ettei ko paikassa ole myyty sellaista..
  Samani77: JOs jaksat tai haluat, niin kaikki kokemukset ja neuvot on tervetulleita.
  Kiitos tsempityksestä, kyllä tämä tästä..
  Ja voi pojat että minä odotan vappua!!! (=muutto)

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, että kirjoitat tästä asiasta kuitenkin. TUntuu kamalalta ja etenkin todella turhauttavata teidän puolesta, mutta hyvänä vinkkinä otan ainakin sen, mihin vakuutusyhtiöön en koskaan mene.
  Tässä ei tarvitse, kuin yhden huoneen verran ympärilleen katsoa niin toteaa, että irtaimistoa on pilvin pimein ja sen tunnearvo on todella tärkeä (kuten omat vuosien mittaan hankkimani kirjakokoelmat ja kaikki krijat yleensäkin), eikä mitään hajua ostovuosista, -paikoista tai -hinnoista. Olette olleet todella suuren ja haastavan tehtävän edessä eritellessänne näitä tietoja koko kotinne tavaroista, nostan hattua että näidenkin Fennian typerien päätösten jälkeen olet vielä järjissäsi!

  Sitä kysyy itseltään, että mikä kaiken tällaisen merkitys on, mikä teidän kokemanne katastrofin merkitys on? Olla varoittava esimerkki? Kasvattaa teitä ihmisinä rankimman kautta, huomaamaan mikä elämässä on todella tärkeää? Oli se mikä tahansa, se tehtävä teillä ei missään nimessä ole helppo. Voimia!

  VastaaPoista
 7. Retrospektiivisesti lueskelen tätä blogiasi, kirjoitat tosi hyvin. Ja tämä oli valaiseva, vaikkei yllättävä juttu. Tosin epäilen että onko erilaista minkään muunkaan vakuutusyhtiön kanssa?? Onnea ja rakkautta tulevaan, seurailen jatkossa tätä blogia. Onnea myös uuteen työhön! Terv. ingrid

  VastaaPoista