torstai 12. marraskuuta 2009

Talo palaa, pakko vaihtaaHuudettiin päiväkodin puu-hipassa.
Edellisten postausten uudet tuulet yltyivät oikein puhuriksi sanoisko vaikka ihan myrskyksi asti, sillä kaksi päivää sitten meidä kodissa oli iso tulipalo. Se että kirjoitan asiasta nyt teille, perjantaina 13 pvä kolmen aikaan yöllä, johtuu siitä, että ensimmäinen yö palosta en nukkunut silmällistäkään, toissayönä sikeästi univelkoja pois ja muutaman kerran jälkeen lapsia rauhottelemaan herättyäni en saanut enää unta, joten sama kait se on jos kirjaan viimee päivien tunnelmia ja ajatuksia ensisijaisesti ihan itseäni varten ylös.

Meillä oli TAAS matkassa suojelusenkeli, ylirasittunut sekin repana jo, kyllä meidän perheessä riittääkin suojelemista. Taidan olla oikea epäonnen mangneetti, sen verran sattuu koko ajan.
Palo sai ilmeisesti alkunsa kylmästä tuhkasta, jonka mies oli vienyt terassille, joka oli muutaman päivän vanhaa,mutta joku kekäleistä on ilmeisesti ulkoilmassa lähtenyt kytemään. Lapsiperheessähän asiat jäävät usein kesken, kun pitää lähteä vaihtamaan vaippaa, antamaan juomista tms. ja niin jäi pussi siihen terassille, eikä tullut toimitettua pihalle asti, kuten yleensä.

Palo levisi salaman nopeasti, ennen kun palaneen haju paikallistettiin oli koko ihana remontoitu terassimme tulessa. Oli minuuteista kiinni, etteivät ikkunat räjähtäneet rikki ennen talosta ulos pääsyämme. Olin lasten kanssa shokissa ulko-ovella, kissat kadoksissa, muttei auttanut kun jättää ne palomiesten etsittäväksi.

Naapuritalosta seurasin shokissa kuuden paloauton työskentelyä talomme kimpussa ja neljä tuntia myöhemmin jouduin näkemään, kuinka kotimme kolme vuotta kestänyt remontti paloi muutamassa tunnissa. Vahingot olivat onneksi oletettua pienemmät, terassi tykötarpeineen paloi kokonaan, terassin alla olevat varastoidut tavarat paloivat kaikki. Savuhaittoja, nokea sisällä koko talossa ja sitten olohuoneemme. Ikkunat rikki kauttaaltaan paloseinässä, toinen sohvista, kolmijalka lamppu, koriste esineet, matto, televisio, kotiteatterilaitteet tuhoutuivat palossa, myös lautaseinä ja lattia täytyy uusia. Puhumattakaan pesutöistä, astiat, tekstiilit kalusteet ja kaikki. Voi pojat, että tulee erilainen joulu meille tänäkin vuonna, neljäs joulu talossa ja todennäköisesti kuitenkaan ei.

Luulin, että pahin olisi siinä ja täysturvaa vakuutuksemme laittaisi pyörät pyörimään ja asiat alkaisivat selkiytymään, arki palaamaan elämäämme niiltä osin kun on mahdollista.
Palosta lähdimme yöksi vanhemmilleni järkyttyneiden lastemme kanssa.
Ensimmäisenä päivänä emme kukaan osanneet oikein shokissa toimia ja puhuminen ja asian läpikäyminen valvotun yön jälkeen oli terapiaa sekin. Mies taasen käsittelee asian omalla tavallaan, vähättelee tapahtunutta kertoessaan siitä muille ja lähti valvotun yön jälkeen töihin. Palomiehet kertoivat meille, että oli minuuteista kiinni se, että palo olisi tuhonnut meidän koko kodin. Ja entä sitten jos palo olisi syttynyt yöllä, siinä tapauksessa me emme olisi tässä, meistä todella olisi päästy eroon ikuiseti.
Tässä kohtaa haluan muistuttaa teitä hyvät ihmiset; olkaa tulien ja kynttilöiden yms. kanssa erittäin huolellisia ja mielummin vaikka ylivarovaisia. Tuli leviää sekunneissa täysin hallitsemattomaksi, en olisi ikinä voinut uskoa miten nopeasti se tapahtuu. Ja ennen kun eläväiset on talosta ulos saatu. Yöllä vielä hitaammin kun hereillä.

No entäs sitten jälkihoito sitten. Sille en voi muuta kun hysteerisenä nauraa, kun itkemään en halua alkaa, sille ei loppua sitten varmaan näkyisi, kun on alulle päässyt.
Vakuutusyhtiön kanssa neuvotellaan ja palaveerataan nyt tikusta ja asiasta. Kaksi päivää tulipalosta kulunut ja olen viettänyt yli kuusi tuntia puhelimessa etsien sijaisasuntoa Lohjalta. Olen puhunut eri tahojen kanssa, lukuisin eri ihmisten kanssa, kerran ja uudelleen, soittanut sinne ja tänne, täyttänyt vuokra-asunto hakemuksia (???!) todennut, että jos meillä jommalla kummalla ei olisi vakituista työtä tai luottotiedoissamme olisi merkintä jäisi vaihtoehdot todella vähiin. Mutta ei niitä vaihtoehtoja ole nytkään. Kaupunki tarjoaa meille asuinalueeltamme kaksiota. Tietenkin sillä perusteella, että vakuusmaksu on maksettu että saa avaimet ja että toimitamme mm. viime vuoden verotustiedot asuntotoimeen. Hei haloo jos kahdeksan henkinen perhe on väliaikaisesti asunnoton, niin mitä ihmettä kaupunki tekee meidän viime vuoden verotettavilla tuloilla??
Ei varmasti ole pelkoa, että kaksioon jäisimme yhtään pidemmäksi aikaa, kun on pakko.

Ihmistä, jonka pitäisi keskittyä omansa ja varsinkin lastensa trauman purkamiseen ja käsittelyyn, pompotellaan paikasta toiseen, se huomio ja aika, jonka lasten olisi pitänyt vanhemmiltaan saada, on mennyt asioiden hoitamiseen tai sen yrittämiseen. Itsellä asian purku on puolitiessä, koska kaikki voima ja energia kuluu nyt ihan muuhun, kun pitäisi.
Punaiselle ristille (kotimaan kriisiapu) annan ruusuja, heillä odotetaan tietoa asunnostamme, jotta pääsevät vapaaehtoisten työntekijöiden kanssa kalustamaan sitä, että saataisiin se elämiseen kuuluva välttämättömyys, kuten patjat ja ruokailuvälineet. Seurakunta tilaa perheellemme Kansan raamattuseuran joulupaketin ja se oli ehkä konkreettisin asia, joka oli hoitunut tulipalon toisena päivänä kuuden tunnin soittelun jälkeen.
Eli kaksi päivää palosta ja oleilemme vielä vanhemmillani, kouluun eivät lapset ole päässeet yli 50 km matkasta johtuen, asunnosta ei tietoa.

Vakuutusyhtiö saa puolestaan kyllä risuja. Taidan sitoa heille jouluksi oikean ison kimpun. Se ihmetyttää, ettei vakuutusyhtiö ota kantaa asuntoasioihin, saamme itse sellaisen etsiä, hotellisakaan eikä majataloissa ole kaupungissamme tilaa. Heiltä ei ole tullut mitään konkreettista neuvoa, mistä voisi kysyä tai ylipäätään mistä voimme apua hakea. Shokissa oleva ihminen ei ole kaikkein parhaimmillaan hoitaessaan asioita, me emme ole aikaisemmin tässä tilanteessa olleet, vakuutusyhtiöllä varmasti on aiemminkin vastaavia asioita hoideltu. Eikä siinä vielä kaikki.
Vakuutusyhtiö palaveeraa huomenna talomme suuresta korjauskustannuksesta, siitä pikkupräntistäalakulmassa, että joudummeko vielä jopa itsekin maksumieheksi, koska tuhkat oli jätetty säädösten mukaan liian lähelle taloa (oletetaan että syttymis-syy oli tuhka) Arvatkaa kaksi kertaa olemmeko kelanneet rewillä hetkeen ennen paloa ja mitä tekisimme nyt toisin, jos olisimme arvanneet mitä seuraavat minuutit toivat tullessaan. Ja jos herrat päättävät, me maksamme -ja paljon.

Joulu lähestyy minkäs teet. Tuntuu että viimevuosien joulut ovat valuneet käsistä edellistä joulua 2008 lukuunottamatta. On ollut muuttoa ja remonttia, on ollut vauvan syntymää ja nyt neljäntenä jouluna tämä.

Meidän suojelusenkeli ansaitsee kyllä ruusut ja kunniamitalin. Me olemme kaikki elossa eläimiä myöten, asioilla on tapana järjestyä ja niillä lienee tarkoituksensa edelleen.
Katkeruus yrittää kuitenkin nostaa päätään, mitä kamalinta voit kuvitella perheellesi tai itsellesi tapahtuvan- se on minulle melko varmasti tapahtunut, niin paljon on elämässäni ollut epäonnea.

Mutta edelleen meillä on kaikkein tärkein, meillä on toisemme.
33 kommenttia:

 1. Voi kuinka kauheaa!!!
  Uskon,etta se on kauhea shokki jalkikateen,viela kun miettii mita olisi voinut tapahtua.
  Varjelusta tosiaan,etta te kaikki olette kunnossa!!!
  Toivottavasti asunto-ja vakuutusasiat jarjestyy pian.Voimia tahan koettelemukseenne!!!

  VastaaPoista
 2. Järkyttävää luettavaa. Mitä tähän osaa muuta sanoa,kuin kamalan paljon toivoa voimia. Kunpa olisin lähempänä, että voisi jotain konkreettisempaakin apua tarjota.

  VastaaPoista
 3. Ikävät asiat tulevat aina varottamatta,kuten tämäkin.Onni onnettomuudessa,että ei ollut yö,onni onnettomuudessa,että kaikki pääsivät ulos,koska kuitenkin kaikkein tärkeintä on ihmiset,rakas oma perhe!

  Asioiden selvittäminen vie kamalasti aikaa ja voimia,vaikka nyt välillä tuntuukin,ettei jaksa,niin jostain se voima tilanteen läpi puskemiseen tulee!
  Lapset onneksi ovat aika "vahvaa kamaa",yllättävän vahvaa!
  Minä olen läheltä seurannut ystäväperheen koitosta ,kun tulipalossa paloi, juuri rakennettu upouusi talo ja kaikki omaisuus.Ainoastaan vaatteet mitkä oli päällä jäi.
  Kriisi oli kamala,kaikilla,myös sukulaisilla ja meillä ystävillä,kun ei oikein tiennyt miten auttaa!Nyt vuosia on kulunut ja talo nousi tuhkasta uudelleen, elämä on normaalia.Lapset jotka olivat silloin päiväkoti ikäisiä ovat nyt tasapainoisia ja hyvin pärjänneitä esi-teinejä!
  En tiedä lohduttaako tämä sinua yhtään juuri nyt,mutta ainakin pienen pieni toivon pilkahdus jos sinne tulisi,että josko tästäkin selviää...!!
  Oikein miljoonasti voimia ja jaksamisia!!!
  Asiat selviää,tavalla tai toisella:)!


  Terkuin,Riikka

  Ps,anteeksi (ehkä jonkun mielestä tyhmä kysymys),mitens kisut löysikö palomiehet ne?

  VastaaPoista
 4. Kiitos myötätunnostanne ihmiset, tosiaan terapiaa se on tämäkin mitä suuremmassa osassa ja sitä paitsi kun on pari vuotta pitänyt sisustus -blogia on mitä näyttää vakuutusyhtiölle, tehdyt remontit yms. kaikesta on onneksi todisteita. Vakuutusyhtiö olisi muuten voinut korvata 50-luvun materiaalejen mukaan olettaen, että talo on alkuperäiskunnossa.

  Leikattu, uteliaampi Helga kissa löytyi palomiesten toimesta pian, Hertta oli kateissa ikuisuudelta tuntuvan ajan. Pelkäsin todellakin pahinta talo oli savusta sakea sisältä. Kissa oli valinnut turvallisimmasta päästä itselleen paikan, oli peloissaan kyyhöttänyt keittiön kaappien alla, kun meillä ei ole sokkelia. Kaikki on kisuilla hyvin <3 Eläinlääkäriin menivät suoraan palopaikalta tutkimuksiin ja selvisivät jopa ilman hapetusta, vaikka pikkuruisia ovatkin!!

  VastaaPoista
 5. No onneksi eläimetkin ovat kunnossa:)!!!

  Olen sanonut,että tämä blogin pitäminen on hyvää terapiaa ja nyt huomaa sen,että taitaa olla muutenkin hyötyä.Koska jos vaikka valokuvat tuhoutuvat(josko nyt kukaan enää edes nykyisin paperikuvia ottaa)niin täällä virtuaali maailmassa kuvat säilyvät!Hyvä niin.Ei tarvitse,ehkä,niin paljoa tapella ja selitellä vakuutusyhtiölle!?

  VastaaPoista
 6. Kauhea tapahtuma sinulle ja perheellenne on käynyt ja vielä näin joulun alla! Onneksi selvisitte kaikki. Muistakaa todellakin puhua ja puhua ja puhua ja anna itsellesi jossain välissä aikaa itkeä, huutaa, kirota, ihan mitä vain jotta et jätä tapahtunutta möykiksi sisääsi. Toivotaan, että viranomaistahoilta löytyy jonkinlaista empatiaa yms. jotta saatte pian arjen rullaamaan. Voimia sinulle!

  VastaaPoista
 7. Voimahaleja sinne iso tukku!
  Onneksi kaikki selvisivät hengissä, kaikki muu on kuitenkiin vaan tavaraa, vaikka kovin rakasta nekin..
  En osaa muuta sanoa, kuin että toivottvasti kaikki järjestyy mahdollisimman pian ja hyvin.

  VastaaPoista
 8. voi että haluais auttaa,mutta voimia,voimia teille!!! käytännön asioista sen verran että säästäkää kaikki kuitit,niitä voi tarvita vielä monesti jälkiselvittelyissä. enkeleitä edelleen elämäänne!

  VastaaPoista
 9. Olen ihan sanaton, kauhuissani luin postausta. Luojalle kiitos selvisitte! Raivoissani olen puolestasi taas siitä, että kaikki jää yksin hoidettavaksi eikä apuja tule mistään ja naurettavaa toimitella tämmöisessä tilanteessa jotain verotodistuksia, uskomatonta. Ei riitä meikäläisen järki tämmöisiin.
  Toivon teille voimia ja muistan teitä iltarukouksessa.
  Kaikkea hyvää
  -Marjut

  VastaaPoista
 10. Voi kauheaa! Olen sanaton! Lähetän sinulle ja perheellesi roppakaupalla voimia! Toivottavasti kaikki selviää ja pian!

  VastaaPoista
 11. Järkyttävää...eräs palomies sanoi minulle että siitä kun palo syttyy niin on tasan 2 minuuttia aikaa poistua talosta niin nopeasti se etenee! Onneksi selvisitte pois ajoissa! Voimia ja jaksamista teille halauksien kera!!
  ps. onneksi kisutkin voivat hyvin..

  t.kirsi

  VastaaPoista
 12. Voi teitä, voimia kovasti koettelemuksen keskellä. Onneksi olette kunnossa.

  VastaaPoista
 13. Ihan kamalaa!! Miten te lainkaan selviätte?! Lähetän niin paljon voimia, kuin sähköisesti suinkin voi!
  Ja siunausta. Paljon, paljon siunausta ja lisää päteviä enkeleitä! Olette ajatuksissani.

  -inari

  VastaaPoista
 14. voimia,jaksamista ja enkelien suojelusta!

  VastaaPoista
 15. Voi herranen aika, voimia jaksamiseen ja kiitos korkeammalle että olette kaikki kunnossa!
  Uskon että sitkeydellänne kaikki järjestyy

  VastaaPoista
 16. Paljon voimia, voimia asian läpikäymiseen! Melkoisen koettelemuksen olette joutuneet kestämään ja paljon on varmaan vielä edessäkin.
  Todentotta on ollut suojelusenkelit mukana, ettei kenellekään ihmisille tullut fyysisiä vahinkoja. Mielissä se varmasti on vielä pitkään, kannattaa todellakin puhua ja ottaa kaikki apu vastaan, mitä tarjotaan.
  Jaksamista!

  VastaaPoista
 17. Itku tuli, ei mahda mitään. Voimia ja siunausta teidän perheellenne!! Niinkuin sanoit, onneksi teillä on vielä toisenne.

  Oikein hyvää ja rauhaisaa joulun odotusta teille!!

  Satu

  VastaaPoista
 18. Sanattomaksi vetää tuo teidän tosielämän tapahtuma. Onneksi oli suojelusenkelit matkassa mukana. Voimia, voimia...

  VastaaPoista
 19. Sanattomaksi vetää... onneksi teille kenellekään ei sattunut kuinkaan. Henkisiä ja aineellisia kärsimyksiä tietysti yhtään väheksymättä! Eikö sosiaalipuoleltakaan herunut mitään apuja? Uskomattomalta pompotukselta vaikuttaa, kamalaa! Ei ihmisiä noin saisi kiustata; kyseessä on kuitenkin yksi elämän suurimpia katastrofeja. Jättäkää nyt ainakin itsesyytökset sivuun ja keskittäkää tulevassa arjessa voimanne itsenne eheyttämiseen. Toivottavasti saatte siihen tosi pian eväät ja mahdollisuuden.
  Kaikkea hyvää ja vain parempaa tulevaisuuteenne toivottaa
  Ninni

  VastaaPoista
 20. Herranen aika!!!!!! Olen todella järkyttynyt. Toivon teille voimia, ja sitä voi varmaankin ammentaa ajattelemalla sitä tosiasiaa, että olette koko perhe vielä olemassa!!
  Kaksi vuotta sitten todistin vierestä kuinka ystäväni uusi koti paloi kivijalkaan asti muutamassa tunnissa. Sitä ei voi tajuta, miten nopeasti tuli syö.
  Voimia teille, pysykää vahvana rintamana yhdessä!

  VastaaPoista
 21. Kamalia uutisia! Teidän kaunis, ihana kotinne, jota olette niin hartaasti remontoineet...Onneksi selvisitte itse ehjinä! Toivon teille voimia ja jaksamista.

  VastaaPoista
 22. Voimia ja jaksamista koko perheelle! Olen sisustusideoiden puolella ihastellut kaunista kotianne ja todella järkyttynyt tapahtuneesta. Toivotaan että saatte kaiken järjestymään ja elämän taas rullaamaan eteenpäin!

  Halauksin, "JuJu"

  VastaaPoista
 23. HERRA JUMALA! Menin iltasanomien sivulle ja tuli pelkkää äänetöntä huutoa sen jälkeen!!

  Ota yhteyttä, meiltä joutaa ainakin lasten leluja! Olin jo huuto.nettiin laittanut vaan joutavat kyllä teille! Entä vaatteet, kengät? Mitä tarvitsette?

  VastaaPoista
 24. Onni onnettomuudessa, vaikka osa hienoa kotianne tuhoutui, ei mitään korvaamatonta kuitenkaan, ei ihmis- eikä eläinhenkiä. Kaikkea sitä voikin sattua. Voimia teidän arkeenne!

  VastaaPoista
 25. Kylläpä tuli iso mutka matkaan! Voimia koko perheelle ja kiitos suojelusenkeli, että pidit huolta!

  VastaaPoista
 26. Ihan kauheeta, voimia teille, olette ajatuksissani !

  VastaaPoista
 27. Todella pahoillani olen teidän puolesta! Voimia ja jaksamista ja toivon että ne kunnan virkaintoiset tädit ajattelisivat joskus tilannetta joka heillä on edessä eikä aina ja vain mennä vaikeimman ja hankalimman sääntöviidakon läpi!

  X
  Tia

  VastaaPoista
 28. Olen sanatona! Eksyin tänne tänään ja miten kauheata! Voimia teille toooodella paljon! Jos mitenkään voin lohduttaa, niin teillä on todella toisenne! Siitä pitää ilota.

  VastaaPoista
 29. Hei! Löysin blogisi äsken ja mitä kauheaa täältä löytyikään! Tuntuu kyllä uskomattomalta, että Suomessa marraskuussa kylmä tuhka sytyttäisi tulipalon. Eikö muita syttymisvaihtoehtoja ole? Kurjaa tuo, että iso perhe tungetaan pieneen asuntoon ja kaikki byrokratia vie vähäisetkin voimat.Voimia perheelleenne!

  VastaaPoista
 30. Voi kamala, en voi edes kuvitella sitä järkytyksen määrää kun oma koti palaa. :(
  Onneksi enkelit olivat paikalla eikä henkilövahinkoja sattunut. Tsemppiä ja jaksamista koko perheelle!!!

  VastaaPoista
 31. Löysin vasta vähän aikaa sitten blogisi ja innostuin itsekin pitämään blogia. Nyt vasta osasin kommenttia laitta. Eikä se niin vaikeaa olekaan.

  Ikävää luettavaa oli saapunut blogiisi. Voimia teille! Sydäntä raastoi lukea tapahtumista ja haluaisi auttaa.

  Voimia ja jaksamusta!

  VastaaPoista
 32. Hei!
  Voimia ja siunausta koko perheelle!
  Toivottavasti asiat järjestyvät parhain päin!
  t. Mellukka

  VastaaPoista
 33. Löysin ihan ensi kertaa blogiisi ja kauhukseni sain lukea, mitä teille on tapahtunut.

  Toivon teille voimia jaksamiseen ja lähetän myötätuntoisia ajatuksia.

  VastaaPoista